İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi - Arkeoloji Bölümü

Kurumsal Tarihçe

Bölümümüzün Kurumsal Tarihçesi

• Bölümümüz 1993-1994 yılında Fen-Edebiyat Fakültesi kurucu dekanı ve bölüm başkanı Prof.Dr. Sevim BULUÇ tarafından Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü adı altında Fen Edebiyat Fakültesinde eğitim ve öğretime başlayan ilk bölümdür.
  • 1997 yılında Arkeoloji ve Sanat Tarihi Anabilim Dalları'nın ayrılmasıyla Arkeoloji Bölümü-Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı olarak eğitim vermeye devam etmiştir.
  • 1999 yılında Sosyal Bilimler Enstitüsü Arkeoloji Anabilim Dalı olarak Yüksek lisans programının açılmasıyla yüksek lisans öğrencileri kabul edilmeye başlanmıştır.
  • Lisansüstü eğitimde 2000 yılından itibaren Prehistorya, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ile Klasik Arkeoloji Anabilim Dalları Arkeoloji Anabilimdalı adını alarak eğitim-öğretime devam etmektedir.
  • Lisans eğitiminde ise 2000 yılından itibaren Prehistorya, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ile Klasik Arkeoloji Anabilim Dalları Arkeoloji Bölümü adını alarak  eğitim-öğretime devam etmektedir.
  • Arkeoloji programımızın ilk Lisans mezunları 1997 yılında verilmiştir.
  • Lisansüstü eğitimde ilk Yüksek Lisans mezunlarımız 2001 yılında verilmiştir.
  • Lisansüstü eğitimde 2010-2011 Bahar Yarıyılından itibaren Arkeoloji Anabilimdalı doktora programına öğrenci alınmaya başlanmıştır.
  • Lisansüstü eğitimde ilk Doktora mezunlarımız 2017 yılında verilmiştir.
  • Çeşitli programlardan mezun olan 15 öğrencimiz Türkiye'nin farklı üniversitelerinde öğretim üyesi akademisyen olarak görev yapmaktadır.
  • Mezun olan öğrencilerimizden bir çoğu Türkiye'de farklı illerdeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müzelerde uzman arkeolog, müze müdürü, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge müdürü gibi görevlerde bulunmaktadır.

Her yıl; örgün öğretime ortalama 55 öğrenci, Yüksek Lisans ve Doktora programına her yıl ortalama 5 öğrenci kabul edilmektedir. 2007-2008 eğitim-öğretim yılıyla birlikte isteğe bağlı Yabancı Dil (İngilizce/Almanca)hazırlık sınıfı açılmıştır. Bu öğrencilerimiz bir yıl İngilizce yada Almanca öğreniminden sonra bölüm derslerini almaktadırlar. Bununla birlikte programımızda 4 dönem boyunca Eski Yunanca (Grekçe) ve Latince Dil eğitimi verilmektedir. Lisans programımız ilk 4 yarıyıl zorunlu dersler, son 4 yarıyıl ise Prehistorya, Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi ile Klasik Arkeoloji anabilimdallarına ait çoktan seçmeli ders paketlerinden oluşmaktadır.